Roman nådde målet om å arbeide i Norge: – Stortrives her

Roman nådde målet om å arbeide i Norge: – Stortrives her

Helt fra han var liten har han jobbet mot ett mål: Å få seg jobb i utlandet og se
verden. En kneskade og en pandemi så ut til å knuse drømmen – men Roman Kos
hadde ikke tenkt å gi opp så lett.

– Det var fryktelig tøft. Jeg hadde jobbet så lenge for dette. Så skadet jeg kneet. Deretter kom korona. Nå er jeg bare glad for å være på plass i Norge igjen, og ha en god jobb.

Det forteller 30 år gamle Roman Kos fra Ukraina. Han er mekaniker i MAN Truck & Bus AS, avdeling Bergen. Utrolig nok, kan vi kanskje si, for en stund fryktet han at en kneskade skulle ende den karrieren.

Nå står han her, på verkstedet i Bergen, og smiler vennlig mens han jobber med en
buss som er inne til vedlikehold. Men la oss først skru tiden tilbake litt. For Romans reise mot Norge startet allerede i barndommen. Det var der drømmen om å se verden startet. Han ville lære flere språk. Oppleve nye kulturer.

Først dro han til Polen. I tre år jobbet han der, og lærte seg polsk. Roman trivdes godt,
men ønsket seg til Skandinavia. Derfor hadde han allerede lært seg litt norsk da en annonse fra WiiSDA dukket opp. De trengte mekanikere til et tungbilverksted i Trondheim. Ikke lenge etterpå satt han på flyet nordover. Men da alt så ut til å falle på plass, startet nedturene.

Skadet kneet stygt
For en vinterdag i 2019, da Roman var på vei hjem fra butikken, skled han og skadet kneet stygt. Han måtte be to forbipasserende om hjelp til å ringe etter ambulanse. I etterkant var smertene så store at det ble vanskelig å fungere som mekaniker. Jobben som mekaniker i Trondheim kunne han bare glemme. Roman begynte å bekymre seg for om han måtte skifte beite til kontorjobb. WiiSDA ønsket imidlertid ikke å gi opp håpet, for de så hvor mye dette betød for ham.

Roman

– Jeg husker jeg besøkte Roman i Trondheim, der han satt med foten i en skinne. Han hadde knapt tid til å prate med meg – han var opptatt med å pugge norsk. Så dedikert var han. Vi ble enige om at så snart han var i stand til å jobbe igjen skulle vi aktivt arbeide for å finne en ny stilling til ham, forteller Annette Rognstad, Daglig Leder i WiiSDA.

Kneet ble bedre, og samtidig som Roman reiste hjem til Kiev på en planlagt ferie i februar 2020, fant WiiSDA en ny jobbmulighet til ham i Norge. Men så traff covid- 19 verden. Alt stengte ned. Nok en mulighet røk.

– Jeg er veldig glad for støtten jeg fikk fra menneskene i WiiSDA oppi alt dette. De var flinke til å ringe meg, spørre hva jeg trengte… Rett og slett bry seg, sier en åpenhjertig Roman.

Fikk ny mulighet gjennom WiiSDA
Sommeren 2020 fikk WiiSDA nyss i at MAN Truck & Bus i Bergen skulle i gang med et prosjekt og trengte mekaniker med busserfaring. Tankene gikk – selvfølgelig – til Roman.

Halvannet år senere møter vi ham på MAN sitt verksted i Bergen. I full gang med reparasjon av en buss – og med et helt smertefritt kne. Han har begynt å fiske, tar seg ofte en tur i de norske fjellene, og planlegger å dra til Trolltunga. Ja, han har til og med blitt vant til at det regner ørlite oftere i Bergen enn i Kiev.

MAN var så fornøyd med Roman at de beholdt ham utover prosjektet han ble hentet for.

– Jeg er utrolig glad for å være her nå. Jeg har blitt tatt veldig godt imot. Det beste med å bo her er nok livskvaliteten. Og den flotte naturen, sier Roman og smiler.

Roman

Oppfordrer andre til å komme
To ganger har han blitt med WiiSDA til Ukraina for å fortelle sine landsmenn om Norge. Da får kandidatene alltid en seanse hvor WiiSDA-representantene går ut av rommet, og Roman kan stilles alle spørsmål de måtte ønske. Her skal det spilles med åpne kort.

Som regel får han da spørsmål som arbeidsbetingelser, familie, pensjon og lengde på kontrakt.

– Det korte svaret er jo at det meste er bedre i Norge. Det er mye mer ordnede forhold her. Og WiiSDA opererer med ryddige kontrakter, enten permanente kontrakter slik jeg har nå, eller prosjektkontrakter som i tilfellet med bussprosjektet, så du er sikret forutsigbarhet, forteller han.

– Hva vil du si om noen leser dette og er usikre på om de vil jobbe i Norge?
– Grip muligheten. Du får sett verden, og du får utviklet deg. Ta en prat med WiiSDA. Jeg er veldig fornøyd og kan virkelig anbefale dem, avslutter Roman.

Dele artikler
Abonner på vårt nyhetsbrev